Ga naar de inhoud

Bewustwording klimaat

Kavumu

Het schoolcomplex van stichting ADAVOC in Kavumu ligt tegen het Nationaal park Kahuzi-Biéga, Het park heeft een oppervlakte van 6.000 km² en wordt beheerd door l’Institut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN). Het natuurpark werd in 1980 door de UNESCO erkend als werelderfgoed en toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. De Congolese Burgeroorlog, de slachting van de gorillapopulatie, de bosbranden en houtskoolproductie, de wildstroperij en jacht op levende exemplaren in het park bleef de commissie zorgen baren en in 1997 werd het park toegevoegd aan de lijst van bedreigd werelderfgoed.
Om deze redenen is Primate Expertise opgericht, een organisatie die onderzoekt verricht, het park in stand houdt, maar ook probeert de sociaal-economische levensomstandigheden van de bewoners rond het park te verbeteren, zodat zij niet in de verleiding komen de dieren in het park te stropen.

Nationaal Park Kahuzi-Biéga Oost-Congo DR Congo Kavumu stichting Adavoc complex scolaire fondation Adavoc Primate Expertise Bukavu Gorilla onderwijsproject natuur klimaat bewustwording
Ligging van het Nationaal Park Kahuzi-Biéga ten opzicht van het scholencomplex van ADAVOC in Kavumu en Bukavu

Samenwerking

Op dit gebied werken Stichting Adavoc en stichting Primate Expertise samen. Zij vinden elkaar in het verbeteren van de sociaal-economische levensomstandigheden van de bevolking van Kavumu.
Dit is concreet geworden in de aanleg van een mini-boerderij, waar varkens en cavia’s worden gefokt en diverse fruitbomen zijn aangeplant. De bevolking wordt bij dit fokprogramma betrokken, zodat zij minder afhankelijk worden van het wild in het reservaat en zelf voor hun vlees en ook vruchten kunnen zorgen. Cavia’s zijn praktische dieren om te fokken, het gaat snel en het dier is groot genoeg om in één keer te eten, want koeling is er niet.

De leerlingen zijn op excursie geweest naar het Nationaal park Kahuzi-Biéga, waar ze de gorilla’s bezocht hebben. Ook verzorgt Primate Expertise lessen aan de kinderen van Kavumu en is er een Natuurvriendenclub voor de leerlingen.

natuurclub kinderen schoolreis samenwerking Nationaal Park Kahuzi-Biéga Oost-Congo DR Congo Kavumu stichting Adavoc complex scolaire fondation Adavoc Primate Expertise Bukavu Gorilla onderwijsproject natuur klimaat bewustwording
Samenwerking met Primate Expertise