Ga naar de inhoud

Historie

De oprichter van stichting ADAVOC is Kimana Sakina Rose Kamarashavu. Zij is geboren op 1 november 1951 op het eiland Idjwi in Oost-Congo. Naast haar vader en moeder bestond het gezin uit tien meisjes en twee jongens. Toen het gezin naar de stad Bukavu verhuisde, kreeg Sakina op zestienjarige leeftijd haar eerste baan in het gemeentehuis. Uiteindelijk zou zij hier vijfenvijftig dienstjaren vervullen, waarvan het grootste gedeelte als de notaris van de stad Bukavu.

Van haar vader leerde zij op jonge leeftijd al om om te zien naar mensen in nood. Naast de zorg voor haar elf kinderen, zette zij zich daarom graag in voor de straat- en weeskinderen in de wijk. Geïnspireerd door het verhaal van Jezus in het Bijbelboek Lukas, hoofdstuk 14 vers 12 tot 14, besloot Sakina om een feestmaal te bereiden. Hierbij nodigde zij geen vrienden of familie uit, maar alle straat- en weeskinderen in de wijk. Toen deze groep bleef groeien, besloot Sakina om zich niet alleen in te zetten voor kwetsbare kinderen, maar om hier ook weduwen aan toe te voegen. De twee doelgroepen die het hardst getroffen worden door het conflict in Oost-Congo dat nog altijd voortduurt. In 2002 richtte zij daarom Stichting Adavoc op vanuit haar huiskamer. Adavoc is een afkorting voor de Franse zin: “Aide aux veuves et orphelins du Congo,” wat “Hulp aan weduwen en weeskinderen in Congo” betekent.

De oprichter van stichting ADAVOC is Kimana Sakina Rose Kamarashavu. Zij is geboren op 1 november 1951 op het eiland Idjwi in Oost-Congo. notaris Bukavu DR Congo
Blaise Safari voorzitter stichting ADAVOC Nederland. Gevlucht. Steunstichting Nederland.

Haar dochter Blaise Safari, geboren op 25 december 1971, opgegroeid in Bukavu, vluchtte in 1998 vanwege de burgeroorlogen in Oost-Congo met 3 dochters naar Nederland. Al snel zocht Blaise naar manieren om haar moeder en familie te helpen bij de hulp aan weduwen en weeskinderen in Congo. Hieruit ontstond in 2008 de Nederlandse steunstichting ADAVOC. Vanaf die tijd heeft Blaise meegedacht met de stichting in Congo en ook in Nederland op vele manieren geld bijeenverzameld om het werk van de stichting in Congo mogelijk te maken.